Unnawan wil starten met een goede basis voor iedereen. Het is niet hygiënisch dat burgers op straat moeten urineren bij het gebrek aan sanitaire voorzieningen. Daarom wil Unnawan in samenwerking met de overheid sanitaire voorzieningen realiseren. Deze openbare toiletten en badhuizen kunnen vervolgens lokaal onderhouden worden door buurtbewoners, op deze wijze wordt er naast een hygiënische basis ook werkgelegenheid gecreëerd

Daarnaast wil Unnawan buurtcentra creëren. Vanuit de buurtcentra zullen de projecten op gang komen. Men komt er 's avonds bijeen om te eten, er wordt muziek gemaakt en er worden buurtvergaderingen gehouden. Ook bevindt zich in de buurtcentra een mediatheek waar buurtbewoners on- en offline kennis kunnen vergaren. Surinamers moeten zich er thuis voelen. Wifi is beschikbaar voor iedereen. Via Youtube en educatieve online cursussen kan veel geleerd worden. In de buurtcentra worden workshops en cursussen gegeven door specialisten en leermeesters. Na het volgen van een workshop en cursus wordt deelnemers leer- werk- en stageplekken aangeboden in de bijbehorende sector.

Jong geleerd oud gedaan. Unnawan wil met name de jeugd financiële basiskennis wat betreft bankzaken en legitimatie meegeven en de jeugd informeren over de opties op de arbeidsmarkt. Via scholen kunnen jongeren kennis maken met de verschillende projecten van Unnawan. Jongeren kunnen bijvoorbeeld na het volgen van een bakkersworkshop onder begeleiding van een leermeester aan de slag gaan in de bakkerij om de kneepjes van het vak te leren en uiteindelijk uitgroeien tot zelfstandig bakker. De cursussen, workshops, leer- en werkplekken (stages) worden in verschillende sectoren aangeboden.

Bij de buurtcentra van Unnawan worden door de leermeesters en hun leerlingen producten vervaardigd. Denk hierbij aan landbouw, veeteelt en visserij, brood en banket, bouw en techniek, kunst en cultuur. Zo produceert de bakkerij authentiek gevlochten brood en originele Surinaamse puntjes. Op het land worden groenten en fruit verbouwd die vervolgens worden verkocht op de Unnawan market. Tevens worden er kansen gecreëerd in handel en (online) dienstverlening, transport en logistiek, zorg en welzijn, horeca en toerisme, media, communicatie en ICT.

Ook is het van belang een online en offline afzetmarkt te creëren om ondernemerschap te bevorderen. De vergaarde kennis en vervaardigde producten dienen immers op de markt te worden gebracht. Onder de Unnawan market vallen bijvoorbeeld een winkelier, bakker, fietsenmaker, vishandel, groenteboer, kapper en verschillende eettentjes. Ondernemers krijgen Unnawan werkplekken en verkooppunten, mits ze leer- en werkplekken beschikbaar stellen om hun kennis te delen.

Om daklozen en woningzoekers te helpen wil Unnawan een short stay locatie opzetten waar burgers in nood tijdelijk kunnen wonen om hun leven weer op orde te krijgen. Ze kunnen er verblijven onder voorwaarde dat ze een actieve bijdrage leveren aan de stichting en proberen zelfredzaam te worden. Bijvoorbeeld door volgen van cursussen, te helpen verbouwen op het land, het plaatsen van zonnepanelen, het beheren van de sanitaire voorziening of te koken in het buurtcentrum. Meerdere handen maken licht werk.

Stichting Unnawan wil het volgende verder graag realiseren:
• Basis educatie. Seks-, gok- en drugsvoorlichting. Financiële zelfstandigheid (bankzaken, schuldpreventie, registraties, verzekeringen) EHBO, BHV en brandbestrijding (belang brandblussers, rookmelders).
• Basisvoorzieningen. Voedselproductie (landbouw, veeteelt en visserij) Detailhandel (levensmiddelen, supermarkt, modebranche, woonbranche) Schoon drinkwater (filtersysteem, riolering). Afval (verwerking en recycling). Stroom en internetvoorzieningen (zonnepanelen).
• Aanvullende educatie. Brood en banket. Bouw en techniek (woningbouw, elektra, loodgieter, lasser, bestrating, riolering, schilderen, tegelwerk, graafwerkzaamheden, baksteen maken)
• Aanvullende voorzieningen. Sportruimtes en Zwembaden (sport en spel, zwemles, therapie ouderen en gehandicapten). Transport (kindervervoer, personenvervoer, gehandicaptenvervoer, koeriersdiensten, pakketbezorging)
• Overige dienstverlening (beveiligingsbedrijf, groenvoorziening, garage, fietsenmaker, begraafplaatsonderhoud, horeca, hostel, webshop) Creatieve vakken en media (kunstenaars, artiesten, tekstschrijvers, journalisten, acteurs, actrices, presentatrices, camera journalisten, ontwerpen en naaien, muziek etc) Online dienstverlening (webshop, marketing)

Unnawan hoopt deze doelen te kunnen realiseren dankzij giften, donaties, schenkingen en subsidies. Giften in de vorm van materiaal, expertise of diensten zijn ook gewenst. Unnawan roept leermeesters en specialisten op die denken een steentje bij te kunnen dragen aan dit initiatief.

Het is niet de bedoeling dat mensen in naam van de stichting gelden of donaties gaan innen, dit om fraude en oplichting te voorkomen. Inzameldagen en acties worden vermeld op de website. Mocht u een ongeldige inzamelaar treffen, neem dan spoedig contact op via whatsapp of de mail.

Stichting Unnawan streeft ernaar om transparant te zijn wat betreft budgetten, giften en donaties. Donateurs en hun donatie worden vermeld op de website (als u dit niet wilt kunt u het melden, dan wordt u als privé donateur vermeld). Nieuws en updates zullen worden geplaatst op Youtube.